Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Wat bedrijven moeten weten over congestiemanagement voor duurzame energietransitie

De duurzame energietransitie is in volle gang, maar deze overgang brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Netcongestie is daar één van: dit is het probleem dat het energienetwerk niet over voldoende capaciteit beschikt om de geproduceerde duurzame energie te vervoeren naar de locaties waar deze nodig is. Voor de succesvolle verduurzaming van de energievoorziening is congestiemanagement daarom belangrijker dan ooit. 

Wat is congestiemanagement?

De groei van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, is veelbetekenend voor de verduurzaming van de samenleving. Alleen komt dit dus niet zonder belastende gevolgen voor het elektriciteitsnet.

Congestiemanagementdiensten worden speciaal ontworpen om overbelasting van het net te voorkomen. Centraal hierbij staat het afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit, met name tijdens de piekuren of wanneer er een tekort of overschot aan energie is. 

Congestiemanagement werkt op verschillende manieren, zoals het tijdelijk afschakelen of verplaatsen van energieverbruik in tijden van overbelasting, of juist het aansteken van extra opwekkingscapaciteit wanneer er sprake is van een tekort. 

De rol van bedrijven in congestiemanagement

Zowel consumenten als bedrijven kunnen vrijwillig deelnemen aan congestiemanagement. De meest simpele manier is om hun energieverbruik aan te passen op momenten dat het net onder druk staat. In ruil voor deze flexibiliteit kunnen ze zelfs vergoedingen ontvangen van netbeheerders of energieleveranciers, of gebruikmaken van goedkopere elektriciteit.

Hierbij staan de volgende punten centraal: 

  • Slimme energie-opslag: Bedrijven die investeren in energieopslagsystemen kunnen overtollige duurzame energie opslaan wanneer er geen congestie is. Met behulp van een EMS systeem kan opgeslagen energie vervolgens later automatisch worden ingezet, wanneer het net juist meer capaciteit nodig heeft. 

  • Flexibiliteit in energieverbruik: Bedrijven kunnen hun energieverbruik afstemmen op momenten van lage belasting op het net. Dit kan bijvoorbeeld door processen te verschuiven naar de momenten van de dag waarop er een overschot aan hernieuwbare energie is.

De energietransitie is een voorwaarde voor vergroening, en netcongestiemanagement legt de basis voor een duurzamer energiesysteem door efficiënter gebruik te maken van de beschikbare energie en het net te ontlasten tijdens kritieke periodes. 

Benieuwd hoe dit in de praktijk werkt? Emmett Green verzorgt de engineering met verschillende disciplines binnen één bedrijf, met diepe kennis van elektrotechniek, warmte, waterstof, batterijen, financiering, IoT en algoritmen, project management en de aansturing van assets. Voor een geïntegreerde aanpak voor complexe technische vraagstukken waar de focus ligt op innovatie, duurzaamheid en efficiëntie. Bezoek de website om te ontdekken wat uw duurzaamheidspotentieel is.

Geplaatst in Blogs
2 jan. 2025