Triodos Bank financiert aanschaf panden en verduurzaming Maak Haarlem
De gemeente Haarlem heeft de gebouwen op het MAAK park verkocht aan MAAK Haarlem en geeft de grond in erfpacht. Triodos Bank financiert de aanschaf van de panden en de erfpacht. Dankzij de financieringsbegeleiding van ILFA, een gemeentegarantie en de financiering van Triodos Bank kan MAAK Haarlem de nodige stappen zetten in de doorontwikkeling van het park naar een circulaire innovatiehub. In deze eerste fase wordt er geïnvesteerd in de verduurzaming en renovatie van bestaande panden. Daar is 2,5 miljoen euro aan bankfinanciering mee gemoeid.
MAAK Haarlem is een inspirerende plek voor 38 innovatieve en circulaire maakbedrijven in Haarlem. Samen met de gemeente Haarlem en 3D Makers Zone wordt het park verder uitgebouwd tot de fysieke uitvalsbasis van het zogenoemde 'C-district', een hub voor ondernemers die zich inzetten voor de overgang naar een circulaire economie. De ambitie is om door te groeien naar 100 ondernemers. Matthijs Bakker van MAAK Haarlem: “In 2035 zijn we uitgegroeid tot een toonaangevende innovatie-hub waar ondernemers, op basis van een sterke community, samen impact maken: sneller, slimmer en circulairder dan waar dan ook.”
Duurzaam en toekomstbestendig (ver)bouwen
Daarnaast willen partijen het park verder vergroenen, de gebouwen verduurzamen en nieuwe gebouwen toevoegen. Hans van Eeden van MAAK Haarlem: “De gebouwen worden voorbeelden van toekomstbestendige bedrijfshuisvesting: flexibel, aanpasbaar, prefab, biobased, demontabel, herbruikbaar – en dat alles in een groene omgeving die onze MAAKers inspireert.”
Minder grondstoffenverbruik
Projecten die bijdragen aan de versnelling van de overgang naar een circulaire economie vormen een steeds belangrijker deel van de financieringsportefeuille van Triodos Bank. “Het is een van de transitiethema’s waar wij als bank met onze kennis en financieringen een voortrekkersrol in willen vervullen”, zegt relatiemanager Lambert de Pater van Triodos Bank. “We gebruiken meer dan wat de aarde ons kan bieden waardoor we onze ecosystemen aantasten. Met alle gevolgen van dien voor toekomstige generaties. We moeten veel minder grondstoffen gebruiken en ervoor zorgen dat grondstoffen zo lang mogelijk meegaan en bruikbaar blijven in de economie.”
Fundamenteel andere economie
Om dat te bereiken moeten we onze economie fundamenteel anders inrichten, aldus De Pater: “Er komen steeds meer bedrijven die circulariteit centraal zetten in hun verdienmodel. Het ideaalbeeld is een economie waarin alles herbruikbaar is en geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. In C-District ontstaan ideeën door samenwerking van ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoekers. Die ideeën worden direct getest. Zo komen we steeds dichter bij dit ideaalbeeld.”