SNK publiceert nieuw methode-document voor CO₂-vastlegging met olivijn
Carbon Neutral Initiative introduceert eerste project
De Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK) heeft een nieuw methode-document "CO2-vastlegging middels Olivijn" gepubliceerd dat richtlijnen biedt voor een innovatieve methode voor koolstofvastlegging. Carbon Neutral Initiative is trots om het eerste project te introduceren waarvan volgens deze methode CO2-vastlegging zal worden bepaald voor het verkrijgen van SNK-certificaten.
CO₂-vastlegging met mineralen
Deze methode maakt gebruik van olivijn dat bij blootstelling aan lucht en water atmosferische CO₂ bindt en deze onomkeerbaar vastlegt. Dit proces draagt bij aan het verlagen van de CO₂-concentraties in de atmosfeer en het beperken van klimaatverandering. Het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN (IPCC) schat het potentieel van dit soort toepassingen in de gigatonnen CO₂ per jaar wereldwijd. Toepassing in Groendaken Het methodedocument van de SNK richt zich op de toepassing van het gemalen mineraal als vervanging van conventionele bouwmaterialen, zoals zand of grind, in diverse bouwprojecten. In het bijzonder wordt het gebruik in groendaken benadrukt. Door integratie in de groendaken, kan een aanzienlijke hoeveelheid CO₂ permanent worden verwijderd (1 ton CO₂ per 100 m2 ), wat een bijkomend voordeel biedt naast de primaire functies van groendaken zoals isolatie en waterretentie. Deze carbon groendaken zijn exclusief verkrijgbaar bij NatureGreen.
SNK-certificering
De goedkeuring van de methode door SNK betekent dat projecten die ervan gebruik maken, zoals die van Carbon Neutral Initiative, in aanmerking komen voor verkoopbare koolstofcertificaten. Om deze certificaten te verkrijgen, moet, conform de methode, aan een uitgebreide bewijslast worden voldaan, waaronder chemische analyses van het gesteente, een onafhankelijk gevalideerde simulatie, en bodem- en watermetingen om de werking aan te tonen. Deze certificaten zijn een belangrijke stimulans voor de marktacceptatie van dit soort toepassingen en bieden extra financiële ondersteuning voor duurzame bouwprojecten. Kopers van certificaten zijn partijen die vrijwillig willen bijdragen aan emissiereductie via projecten in Nederland, bijvoorbeeld ter compensatie van hun eigen klimaatvoetafdruk.
Impact en Toekomstperspectief
De inzet van olivijn voor CO₂-vastlegging is niet alleen een veelbelovende oplossing voor het tegengaan van klimaatverandering, maar biedt ook praktische en economische voordelen. Met voldoende aandacht voor de klimaatvoetafdruk van de gehele keten, van winning tot toepassing, kan deze methode een belangrijke rol spelen in duurzame stedelijke ontwikkeling.
Foto: SNK-bestuurslid Egbert Liese, CNI co-founders Robert van der Luijt en Peter-Paul Laarhuis op het Experimentendak te Rotterdam.