Roeterseiland Campus van UvA wint WKO Duurzaamheid Award
Ap Borsje en Arjan van Grunsven zijn de winnaars van de WKO Duurzaamheid Award 2025. Het tweetal is verantwoordelijk voor de twee WKO-centrales op de Roeterseiland Campus van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens het Nationaal Symposium Bodemenergie op donderdag 15 mei namen ze deze eervolle onderscheiding in ontvangst. Daarbij kregen zij lof voor hun toewijding aan het systeem en de bereidheid om hun kennis te delen.
Ap Borsje is clustermanager techniek bij de Universiteit van Amsterdam en in die hoedanigheid is hij als eindgebruiker verantwoordelijk voor het bodemenergiesysteem (WKO) van de Roeterseiland Campus. Technisch adviseur Arjan van Grunsven is namens DNA Duurzaam beheerder van het systeem. Of eigenlijk dus van twee systemen, want nadat de aanleg van de oorspronkelijke WKO in 2014 een succes bleek, werd in 2023 ook de tweede centrale in gebruik genomen. De installaties samen voorzien nu tien van de elf gebouwen op de campus van duurzame warmte en koude. Bovendien dient de tweede WKO als back-up voor de oudere installatie.
Dat de prijs naar de Roeterseiland Campus ging, had vooral te maken met de manier waarop de twee zich inzetten om hun systeem te optimaliseren. “Borsje en Van Grunsven laten zien hoe je met toewijding en de juiste samenwerking stap voor stap een robuust en efficiënt energiesysteem bouwt”, klonk het vanuit de jury. Daarnaast houden ze zich actief bezig met kennisdeling en het promoten van bodemenergie. Zo komen geregeld studenten van de opleiding Energietechniek van de Hogeschool van Amsterdam langs, die aan de hand van presentaties en werkstukken meer leren over de werking van de WKO. Over het werkingsprincipe maakten Borsje en Van Grunsven ook een video, om zo draagvlak te creëren voor bodemenergie onder bijvoorbeeld de beleidsmakers op de UvA.
Anderrijk in de Efteling
In totaal werden drie duo’s genomineerd voor de WKO Duurzaamheid Award. Zo was er ook een nominatie voor Jeffrey van Dun (Efteling) en John van den Boom (Kuijpers). Samen zijn zij verantwoordelijk voor het WKO-systeem van het gebied Anderrijk in de Efteling. Het attractiepark nam deze installatie in 2023 in gebruik en wist daarmee het totale gasverbruik met zo’n 20% terug te dringen. Als extra verduurzamingsstap koppelde het park het systeem ook aan energiewinning via aquathermie vanuit de Aquanura vijver. De jury stelde dat het tweetal met hun werk aan dit systeem ‘onmiskenbaar als inspiratiebron dient’ voor andere gebieden in de Efteling, maar ook voor andere attractieparken en zelfs bedrijven- en campusterreinen.
Nationaal Militair Museum
Het derde genomineerde duo bestond uit Ton Fleuren (NMM Company) en Mustan Celinkaya (Heijmans). Zij beheren de WKO-installatie van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Al bij de bouw van het museum koos Heijmans voor bodemenergie, waarbij het vanaf oplevering ook 25 jaar lang verantwoordelijk zou zijn voor onderhoud en exploitatie van de WKO. Hiervoor werd NMM Company opgericht. De lange contractduur betekende meer ruimte voor investeringen om het systeem verder te optimaliseren. Zo is de aanwezige gasinstallatie nu al nauwelijks nodig om het gebouw van zo’n 35.000 m2 te verwarmen en koelen. Ook oriënteren Fleuren en Celinkaya zich op verdere stappen richting een volledig gasloos museum, zoals het vervangen van de huidige cv-ketel door een extra warmtepomp.
WKO Duurzaamheid Award
Dit jaar was het de negende keer dat de uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award plaatsvond. Waar de prijs voorheen naar één winnaar ging, worden sinds 2024 de eindgebruiker en beheerder van het systeem samen genomineerd. In totaal ontving de jury dit jaar 22 inzendingen, waaruit het dus drie genomineerden en uiteindelijk één winnaar koos. Hierbij keken de juryleden in de eerste plaats naar enkele meetbare criteria, die ook voor zogeheten ‘Sterprojecten’ worden gehanteerd. Daarnaast lieten zij ook meer subjectieve zaken meewegen, zoals communicatie over het systeem en eventuele voorlichting over en promotie van bodemenergie in het algemeen.
Gebruikersplatform Bodemenergie
De organisatie achter het Nationaal Symposium Bodemenergie en de WKO Duurzaamheid Award is Gebruikersplatform Bodemenergie. Dit platform houdt zich bezig met kennisoverdracht en discussie op het gebied van bodemenergie. In de tien jaar dat Gebruikersplatform Bodemenergie nu bestaat, organiseerde het al tientallen workshops, webinars, bijeenkomsten, seminars en symposia. Deze werden bezocht door enkele duizenden eindgebruikers en andere stakeholders, waarvan een groot deel ook lid is van het gebruikersplatform. Daarnaast ontwikkelde het platform handige diensten als de WKO-scan, de Second Opinion en het Spreekuur voor gemeenten en bemiddelt het tussen opleidingen en het bedrijfsleven. Eigenaars van een WKO-systeem kunnen bij Gebruikersplatform Bodemenergie een gevelschildje bestellen, om te laten zien dat zij bodemenergie benutten en aan alle eisen voldoen.