qPrimeur in Nederland: Eerste rit met automatisch rijdende bus op de openbare weg
Dit is een belangrijke stap richting de inzet van zelfrijdende voertuigen in het openbaar vervoer. Vandaag werd de eerste rit met genodigden gereden tijdens de feestelijke opening. Minister Tieman was bij de opening aanwezig en trapte het moment af. Linda Boot (algemeen directeur RET), Pascal Lansink-Bastemeijer (wethouder Mobiliteit gemeente Rotterdam), Wilma van Dijk (algemeen directeur RTHA), Chris Hottentot (bestuurder MRDH), Remco Derksen (directeur DAM Shuttles) en Jaap Bierman (algemeen directeur HTM) namen het stokje van hem over.
Bus 533, het officiële lijnnummer van de bussen kan vanaf vrijdag 1 augustus gebruikt worden door reizigers. Een unieke ervaring voor iedereen die van en naar de luchthaven reist met het ov en een mooi visitekaartje voor de regio.
Testfase zonder reizigers
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft na uitgebreide testen goedkeuring gegeven om met de bussen van leveranciers KARSAN en ADASTEC op de openbare weg te rijden. De route van de luchthaven naar het metrostation is een overzichtelijke route en bevat niet veel complexe verkeerssituaties. Dat maakt dit traject geschikt voor de automatisch rijdende bussen. De afgelopen weken is de eerste bus op de route getest en ingeregeld, zonder reizigers. Op de bus is een speciaal getrainde en gekwalificeerde buschauffeur aanwezig die kan ingrijpen en de bus handmatig kan bedienen mocht dat nodig zijn. Dit zijn ervaren buschauffeurs die een speciale training hebben gehad om dit voertuig te mogen besturen.
Krachten bundelen voor de toekomst
DAM Shuttles, RET, Rotterdam The Hague Airport, MRDH, HTM en de gemeente Rotterdam werken samen om de innovatie mogelijk te maken. De partijen bundelen de krachten en werken hierbij aan nieuwe toepassingen voor het OV van de toekomst.
Doorontwikkeling van het openbaar vervoer
Dit project is een eerste stap in de doorontwikkeling van een zelfrijdend vervoersysteem. In de toekomst kunnen zelfrijdende voertuigen bijdragen aan het slimmer inzetten van personeel en vervoerscapaciteit. En aan het verhogen van de verkeersveiligheid doordat de bus op een vaste route rijdt en uitgerust is met sensoren, radar- én camerasystemen die de omgeving voortdurend scannen. De bus past zich daarop aan. Tenslotte helpen de bussen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot en daarmee een betere luchtkwaliteit, omdat deze volledig elektrisch zijn.
Buslijn 533: aantrekkelijke reisoptie van en naar de luchthaven
De automatisch rijdende bussen zijn rolstoeltoegankelijk en er is ruimte voor 20 passagiers inclusief bagage. Buslijn 533 is een nieuwe, moderne en comfortabele extra reisoptie om tussen het metrostation en de luchthaven te reizen. De aantrekkingskracht om op deze route gebruik te maken van het OV neemt daarmee toe. Buslijn 33 blijft ongewijzigd de huidige route rijden.