Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Perpetual Next sluit partnerships in Verenigde Staten en Europa

1 miljoen ton grondstoffen per jaar voor productie biomethanol 

Producent van biocommodities Perpetual Next heeft in juli 2024 de grondstoffen veiliggesteld voor een jaarlijkse productie van 440.000 ton biomethanol in de Verenigde Staten en Europa. De biomethanol zal worden geproduceerd uit laagwaardige bronnen van koolstof, voornamelijk houtafval. Biomethanol is een een-op-een vervanging van methanol uit fossiele bronnen en wordt onder meer ingezet in de chemische industrie als grondstof voor diverse producten.

Houtafval in de Verenigde Staten

Het potentieel van houtafval in de Verenigde Staten is groot maar blijft veelal onbenut omdat het merendeel nog wordt afgestort of verbrand. Daarom werd daar op 12 juni jl. de eerste Perpetual Next joint venture gesloten. Het betreft de bouw van een biomethanolfabriek in Florida, met houtafval als voornaamste grondstof.

Door inzet van de torrefactie technologie van Perpetual Next kan laagwaardig houtafval worden omgezet in een homogene en hoogwaardige koolstof, waarna deze als halffabricaat dient voor de productie van biomethanol. De biomethanol kan onder andere worden ingezet voor het maken van producten via de chemische industrie. Op 10 juli jl. werd met het Amerikaanse Veransa overeenstemming bereikt over de toevoer van de benodigde grondstoffen tot en met 2050.

Ter voorbereiding van het grootschalig benutten van sloophout in de Verenigde Staten  worden momenteel ook investeringen gedaan in de Perpetual Next fabriek in België. Zowel de voorbehandeling van sloophout alsmede de infrastructuur en automatisering van de fabriek worden aangepast en geoptimaliseerd, zodat deze als blauwdruk kunnen dienen voor de geplande fabriek in de Verenigde Staten.

Biomethanol in Europa: hogere EBITDA tegen lagere investering

Op 7 december 2023 kondigde Perpetual Next aan ook in te zetten op de productie van Biomethanol in Europa en onder meer haar operationele torrefactie fabriek in Estland uit te breiden en aan te passen aan het grotere productievolume van getorreficeerd materiaal dat benodigd is voor de productie van 220.000 ton biomethanol in Estland.

Op 27 maart 2024 tekende Perpetual Next en het Amerikaanse TSI daarom een overeenkomst voor de productie van 's werelds grootste torrefactiereactoren, die de productie per reactor zal verviervoudigen.  De grotere reactoren bieden Perpetual Next een hoger productievolume tegen een relatief lagere investering. De hogere opbrengsten voor biomethanol in combinatie met relatief lagere operationele kosten leiden tot een fors hogere EBITDA over dit productievolume. Het installeren van de nieuwe grotere reactoren wordt momenteel afgestemd met de lokale autoriteiten waarna de infrastructuur van de fabriek in Estland op korte termijn kan worden aangepast.

INGKA Investments heeft op 5 juli jl. een overeenkomst gesloten voor de levering van houtresiduen aan Perpetual Next in Estland. Het hogere productievolume en de keuze voor biomethanol was aanleiding voor INGKA Investments om haar bestaande overeenkomst met Perpetual Next uit te breiden en te continueren.

René Buwalda, CEO van Perpetual Next Conversions: 'Het sluiten van de partnerships voor onze grondstoffen ondersteunt onze groeiplannen. Bij het opschalen zijn er nog veel stappen te gaan die we zorgvuldig zullen nemen met de beste partners. Naast de benodigde grondstoffen selecteren wij ook strategische partners die de capaciteit hebben om financiering te verschaffen. Door de geplande uitbreidingen kunnen we met onze eigen productiefaciliteiten een EBITDA realiseren van 500 miljoen euro vanaf 2030. Vanwege het toegenomen volume zijn we ook in onderhandeling met diverse partijen die geïnteresseerd zijn in de handel in onze biomethanol. Vandaag wil ik vooral het team van Perpetual Next en onze investeerders bedanken. Door de versnelde vraag naar biomethanol is de markt door een enorme transitie gegaan en dit ging veel sneller dan we hadden gedacht. De diverse teams hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat onze fabrieken nu klaar worden gemaakt voor biomethanol, een van de commodities van de toekomst. Ik vind het een geweldige prestatie.'

Geplaatst in Nieuws
31 jul. 2024