ofi vermindert cacaogassen om toekomstige cacao-aanvoer te verzekeren
ofi (Olam Food Ingredients), een wereldleider in natuurlijk goede voedsel- en drankingrediënten en -oplossingen, stimuleert veerkracht in cacaoboerengemeenschappen om de langetermijn voorzieningszekerheid van cacaoingrediënten voor voedsel- en drankproducenten te waarborgen.
Het nieuwste Cocoa Compass Impact Report (2024) laat zien dat ofi zijn doel op het gebied van natuurlijke kapitaalkostenreductie voor cacaogas (BKG) voor 2024 heeft overtroffen met een totale vermindering van 12% per ton output ten opzichte van de basislijn van 2018.
Ook is het 2030-doel voor leefbaar inkomen voor cacaoboeren behaald, in samenwerking met klanten en partners, waarbij 155.000 boeren een leefbaar inkomen verdienen, wat neerkomt op 45% van de boeren in de wereldwijde duurzaamheidsprogramma’s van ofi..
ofi, Global Head of Cocoa Sustainability, Andrew Brooks, zei: "We blijven investeren in betrokkenheid op boerderij niveau en innovatie in ingrediënten door optimaal gebruik te maken van de schaal van ons geïntegreerde businessmodel. Dit stelt ons in staat om het risico in toeleveringsketens te verminderen en te helpen bij het leveren van duurzamere, hoogwaardige cacao ingrediënten en op maat gemaakte voedseloplossingen voor onze klanten die inspelen op de veranderende consumentenbehoeften.
"Onze nieuwste impact op onze cacaotoeleveringsketen ondersteunt onze ambitie om de voorkeurspartner te zijn voor positieve verandering, in lijn met onze overkoepelende duurzaamheidsstrategie - Choices for Change. Naarmate we richting 2030 gaan, zal onze focus liggen op het behouden van deze vooruitgang en het mogelijk maken van duurzamere resultaten voor cacaoproductie ondanks de onvoorspelbaarheid van schommelende markten en klimaatveranderingen.
Het Cocoa Compass impactrapport van ofi markeert het midden tussen de basislijn van 2018 voor de duurzaamheidsstrategie voor cacaoproducten en de doelstellingen voor 2030. Andere belangrijke prestaties in 2024 in het rapport zijn:
- 9,8 miljoen bomen verdeeld voor agroforestry-programma's (cumulatief)
- 257.000 boeren zijn jaarlijks opgeleid in goede landbouwpraktijken
- 320.000 cacaoboeren ontvingen jaarlijks levensonderhoudssteun
- 6 Actieve landschapspartnerschappen (jaarlijks)
- 40.000 kinderen kregen jaarlijks onderwijsondersteuning
De inkomens van boeren worden beïnvloed door meerdere factoren, zoals het weer en marktprijzen, die de afgelopen drie jaar sterk schommelden. In 2024 leidde dit tot een scherpe prijsstijging, wat de toename van boeren die een leefbaar inkomen verdienen beïnvloedde. Omgekeerd zou een daling van de marktprijs in de toekomst het tegenovergestelde effect hebben.
ofi gebruikt leefbaar inkomen als een waardevolle contextuele indicator, die dient als een leidraad om de economische status te meten en de eigen interventies te sturen. De vooruitgang van het leefbaar inkomen door ofi is grotendeels te danken aan stijgende cacaomarktprijzen en ondersteuning in het levensonderhoud. ofi heeft 320.000 boeren voorzien van levensonderhoud om boeren veerkrachtiger te maken tegen markt- en klimaatschokken. Deze aanpak maakt het mogelijk om over meerdere jaren gerichte training en praktische ondersteuning te bieden, door langdurige samenwerking met klanten en partners.
Natuurlijk kapitaal erkent het belang van de natuur voor ofi en volgt de voortgang ervan om klimaat- en milieurisico's te beperken die de toekomstige aanvoer kunnen verstoren. De vooruitgang van ofi op het gebied van natuurlijk kapitaal kwam voort uit het terugdringen van emissies door veranderingen in landgebruik en uit koolstofvastlegging door zowel cacao- als bosbomen die op boerderijen zijn geplant als onderdeel van agroforestry-activiteiten.
ofi, Global Head of Cocoa Sustainability, Andrew Brooks, vervolgt "De sector, inclusief overheden en NGO's, moet samenwerken om opnieuw na te denken over hoe we uitdagingen als gewasziekten en ontbossing aanpakken, vooral in West-Afrika. Nu er een daling van de cacaoproductie wordt verwacht en de afname van de vraag al gevolgen heeft voor de samenstelling van producten, moeten we een gezamenlijke oplossing vinden die goed is voor cacaoboeren, goed voor voedsel- en drankenproducenten en goed voor consumenten."
