Nieuwe subsidies voor circulaire innovaties
In een circulaire economie gebruiken we grondstoffen en producten opnieuw en is er bijna geen afval meer. Bedrijven en onderzoeksorganisaties die samenwerken om circulaire producten, processen en diensten te onderzoeken of ontwikkelen, kunnen in april en mei een aantal nieuwe subsidies aanvragen. Dit kan voor polyesters voor plastics, coatings en harsen op basis van biogrondstoffen (EKOO Biobased Circular) en het verwerken van plastic afval (EKOO Circulaire Plastics). Of voor andere nieuwe producten, processen en diensten (EKOO Circulaire Economie anders dan circulaire plastics of biobased circular, ook bekend als de KIA CE).
Subsidies voor samenwerkingsverbanden
Binnen de regeling Energie en Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO) werken bedrijven en onderzoeksorganisaties samen in een innovatieproject. De samenwerkingspartners werken toe naar een innovatief, circulair product of productieproces, of een innovatieve, circulaire dienst. De innovatie moet uiterlijk in 2035 op de markt komen en een positief effect hebben op het milieu. Denk hierbij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, het efficiënt(er) inzetten van grondstoffen en het verminderen van de ecologische voetafdruk (hoeveel grond- of wateroppervlakte één persoon nodig heeft voor de consumptiebehoefte en het verwerken van het afval dat hieruit voortkomt).
Meer aandacht voor circulariteit
Om bij te dragen aan de CO2-doelstellingen uit het Klimaatakkoord, is er steeds meer aandacht voor circulariteit. En nu dus ook binnen de EKOO-regeling. Onder dit thema vallen 3 subsidies. Hiervan zijn er 2 volledig nieuw: de EKOO Biobased Circular en EKOO Circulaire Plastics. De regeling EKOO Circulaire Economie (anders dan circulaire plastics of biobased circular) is een oude bekende in een nieuw jasje. Deze subsidie is ook bekend als KIA CE.
Meer kans op subsidie voor circulaire innovaties
De subsidies binnen de EKOO-regeling zijn tenders. Dit betekent dat de hoogst scorende aanvragen subsidie krijgen, totdat het budget op is. Nu er speciale tenders zijn voor circulaire innovaties, concurreren de subsidie-aanvragen hiervoor alleen nog met andere aanvragen voor circulaire innovaties. En dus niet meer met andere industriële technologieën en processen. Dat verhoogt de kans dat circulaire innovaties subsidie krijgen.
EKOO Biobased Circular
Deze nieuwe subsidie komt voort uit het Nationaal Groeifondsprogramma Biobased Circular. Aanvragen voor onderzoek en ontwikkeling van polyesters voor plastics, coatings en harsen op basis van biogrondstoffen (biogebaseerd), krijgen subsidie. Het moet gaan om het ontwikkelen van nieuwe chemische bouwstenen, nieuwe productieprocessen of nieuwe toepassingen.
EKOO Circulaire Plastics
Ook deze subsidie is nieuw en is gekoppeld aan de ‘circulaireplasticnorm’. Het doel van deze norm is om in plastics meer gerecyclede en biogebaseerde grondstoffen (circulaire polymeren) te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er minder fossiele grondstoffen nodig zijn. Aanvragen die gericht zijn op het terugbrengen van het gebruik van fossiele grondstoffen bij de productie van plastics, krijgen via de EKOO Circulaire Plastics subsidie. Het gaat om het ontwikkelen van nieuwe producten of productieprocessen, of het verbeteren van het verwerkingsproces van plastic afval.
EKOO Circulaire Economie (anders dan circulaire plastics of biobased circular)
Deze subsidie is speciaal voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten om circulaire producten, processen en diensten binnen Nederland te realiseren. De focus ligt op specifieke productgroepen binnen de maakindustrie, bouw, infrastructuur en consumptiegoederen. Ook is er binnen deze productgroepen speciaal aandacht voor de leveringszekerheid van kritieke grondstoffen. Dit zijn grondstoffen die belangrijk zijn voor de economie en maatschappij, maar waarvan we niet zeker weten of we er ook in de toekomst genoeg van hebben.