Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

LyondellBasell gaat windstroom afnemen van windpark Ecowende

Het internationale chemieconcern LyondellBasell gaat groene windstroom afnemen van windpark Ecowende. LyondellBasell tekende een langjarig contract daarvoor met Eneco, dat dit windpark de komende jaren samen met zijn partners bouwt op 53 kilometer voor de kust van IJmuiden.

Van de totale capaciteit van Ecowende van 760 MW is ruim 3 procent vanaf 2027 15 jaar lang bestemd voor LyondelBasell. Dat komt neer op ongeveer 103 gigawattuur aan groene windstroom per jaar en is vergelijkbaar met het jaarlijkse verbruik van zo’n 28.500 Europese woningen. Daarmee voldoet LyondellBasell aan zijn doel om in 2030 minimaal de helft van zijn stroomvraag uit duurzame bronnen te halen.

Eneco heeft als doel om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn samen met al haar klanten. Afnameovereenkomsten zoals met LyondellBasell helpen ons om grote investeringen in bijvoorbeeld wind- en zonneparken te kunnen blijven doen, zowel op land als op zee. Tegelijkertijd kunnen we op deze manier LyondellBasell helpen zijn klimaatdoelen te halen.

Ecowende wordt het meest duurzame windpark op zee tot nu toe en wordt in harmonie met de natuur gebouwd. De eerste bouwwerkzaamheden gaan volgend jaar van start, waarna eind 2026 het park volledig operationeel moet zijn. Het windpark van Ecowende - op Hollandse Kust (west) kavel VI - zal in circa 3 procent van de Nederlandse stroomvraag voorzien.

Geplaatst in Nieuws
24 sep. 2024