IKEA Nederland zet de knop om en verkoopt geen gaskookplaten meer
In september 2023 kondigde IKEA aan vanaf 2024 te stoppen met de verkoop gaskookplaten in Nederland. Dat besluit is nu effectief – er kunnen geen IKEA gaskookplaten meer worden aangeschaft. Het besluit van IKEA Nederland om geen gaskookplaten meer te verkopen sluit aan bij de landelijke milieudoelstelling om in 2030 anderhalf miljoen woningen en gebouwen van het gas af te hebben. Naast milieuoverwegingen is koken zonder gas beter voor de gezondheid: uit onderzoek van TNO blijkt dat elektrisch koken aanzienlijk beter is voor de luchtkwaliteit binnenshuis dan koken op gas. De stoffen die vrijkomen bij koken op gas verhogen de kans op onder andere astma, longklachten en hart- en vaatziekten. Door enkel nog inductiekookplaten aan te bieden, wil IKEA Nederland consumenten stimuleren om over te stappen op elektrisch koken. Nederland is het eerste land waar IKEA stopt met de verkoop van gaskookplaten.
Voordelen inductie
Door uitsluitend inductiekookplaten aan te bieden in het assortiment, wil IKEA Nederland consumenten kennis laten maken met de voordelen van elektrisch koken en sturen op een duurzamer leven thuis. Koken op inductie is de zuinigste manier van elektrisch koken. In combinatie met het gebruik van groene stroom, wordt de CO2-uitstoot beperkt tot een minimum. Om consumenten aan groene stroom te helpen, biedt IKEA zonnepanelen - en de installatie hiervan - aan. Koken op inductie biedt nog meer voordelen: zo stel je de temperatuur van de warmtezones eenvoudig in, zijn er geen schadelijke verbrandingsgassen, is de kookplaat gemakkelijk schoon te maken en wordt de kookplaat automatisch uitgezet wanneer er geen pan op staat.
'IKEA Nederland wil bijdragen aan een duurzamer leven thuis en de verkoop van gaskookplaten sluit daar niet bij aan. Om de energietransitie in Nederland te versnellen moeten we keuzes zoals deze durven maken. Eerder besloten we enkel nog ledverlichting te verkopen en te stoppen met de verkoop van producten voor eenmalig gebruik, zoals niet-oplaadbare alkalinebatterijen. Zo verduurzamen we stap voor stap ons aanbod.’
Liselotte van Dijk
Sustainability Business Partner
Duurzaamheidsdoelstellingen IKEA
Bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, komt CO2 vrij en dat is slecht voor het klimaat. De overheid heeft daarom de ambitie om in 2030 anderhalf miljoen woningen van het gas af te hebben om bij te dragen aan een klimaatneutraal Nederland in 2050. IKEA Nederland streeft er zelf naar om in 2030 in alle vestigingen enkel hernieuwbare energie te gebruiken en blijft stappen zetten om dat doel te behalen. Zo gaat binnenkort de eerste vestiging in Nederland van het gas af – een belangrijke mijlpaal in het waarmaken van de duurzame ambities. Daarnaast hebben alle vestigingen en distributiecentra in Nederland inmiddels zonnepanelen op of rondom de gebouwen: ruim 50.000 zonnepanelen wekken samen dertig tot veertig procent van het energieverbruik op.