Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Green Phenix wint Spronck Stimuleringsprijs op de 4e Plastic Avengers Conferentie

Green Phenix, een sociale onderneming gevestigd op Curaçao, kondigt trots aan dat zij de prestigieuze Spronck Stimuleringsprijs heeft gewonnen tijdens de 4e Plastic Avengers Conferentie. Dit inspirerende evenement, dat plaatsvond in de Makercentrale in Leiden, Nederland, bracht gelijkgestemde individuen en organisaties samen die zich inzetten voor het aanpakken van plasticvervuiling. Het initiatief voor dit evenement kwam van bekende Nederlandse activisten, waaronder Merijn Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer, en Dirk Groot, beter bekend als de Zwerfinator. Beide activisten hebben een belangrijke rol gespeeld in het onderzoeken en terugdringen van zwerfafval in Nederland.

Het winnende initiatief van Green Phenix is het resultaat van een jaar diepgaand onderzoek aan het Islands and Small State Institute van de Universiteit van Malta, waar oprichter Sabine Berendse oplossingen onderzocht voor plasticvervuiling in kleine eilandcontexten. Het project van Green Phenix streeft ernaar om het systeem van Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) uit te breiden buiten de Europese grenzen, met name naar regio’s zoals Curaçao, waar afvalverwerkingsinfrastructuur beperkt is. Door producenten verantwoordelijk te houden voor de volledige levenscyclus van hun producten, ongeacht waar deze worden verkocht of weggegooid, wil Green Phenix plasticvervuiling bij de bron aanpakken.

“Ons doel is om een wereld te creëren waarin schoonmaakacties niet langer nodig zijn,” aldus Berendse. “Deze prijs stelt ons in staat om onze inspanningen verder uit te breiden, bewustzijn te creëren en te pleiten voor beleidsveranderingen die kwetsbare regio’s zoals Curaçao ten goede komen. We zijn ontzettend dankbaar voor deze erkenning.”

Terwijl vier vertegenwoordigers van Green Phenix aanwezig waren op de conferentie, gingen de activiteiten  op Curaçao door, waar teamleden van Green Phenix, in samenwerking met Klein College en MPA, deelnamen aan de jaarlijkse World Cleanup. Hoewel schoonmaakacties belangrijk zijn, gelooft Green Phenix dat het aanpakken van de kern van het probleem van plasticvervuiling essentieel is voor blijvende verandering en het verminderen van de noodzaak voor toekomstige schoonmaakacties.

De geldprijs van €2024 zal worden gebruikt om de bewustwordingscampagne van Green Phenix te ondersteunen en te lobbyen voor een effectief UPV-systeem binnen het hele Koninkrijk der Nederlanden. Dit systeem zou niet alleen zwerfafval verminderen, maar ook ervoor zorgen dat producenten verantwoordelijk worden gehouden voor de volledige levenscyclus van hun producten, waardoor de last op gemeenschappen zoals Curaçao wordt verlicht.

Geplaatst in Nieuws
22 sep. 2024