Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Genomineerden Gouden Eekhoorn Awards bekend - Stemmen voor publieksprijs nu mogelijk

Vanaf vandaag is het mogelijk om te stemmen op de genomineerden van de ASN Gouden Eekhoorn Awards. Met deze awards beloont ASN Bank mensen die zich inzetten voor een groene en sociale toekomst. De afgelopen weken hebben honderden initiatieven zich ingeschreven. De jury heeft uit alle inzendingen 15 inspirerende initiatieven geselecteerd die kans maken op een prijs. Het grote publiek mag bepalen wie de publieksprijs wint.

Inzendingen ASN Gouden Eekhoorn Awards

“We hebben enorm veel inspirerende initiatieven binnengekregen. En we zijn erg onder de indruk van de mooie inzendingen. Ontzettend goed om te zien dat iedereen zich op zijn eigen manier inzet voor een betere wereld.” zegt Gabriel Martina, bekend als natuur-influencer Wildebras en jurylid van de Gouden Eekhoorn Awards. “De initiatieven variëren van het vergroenen van de buurt met zelf geoogste bloemzaadjes tot het maken van slaapzakken van restmateriaal voor daklozen. De genomineerden laten zien dat iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, een positieve impact kan hebben op onze samenleving en het milieu.”

Iedereen kon een initiatief inschrijven voor één van de drie categorieën van de Gouden Eekhoorn Awards: individueel, groep of jeugd. Een jury bestaande uit vier leden beoordeelde de inzendingen. Zij kozen voor elke categorie welk initiatief het meeste verschil maakt. Het publiek kiest wie de publieksprijs verdient. De winnaars ontvangen niet alleen erkenning voor hun inzet, maar ook een geldbedrag om hun initiatief verder te ontwikkelen. Op 21 september vindt in het Museon Omniversum in Den Haag de feestelijke uitreiking plaats waar de winnaars hun prijzen ontvangen. Daarnaast verdienen alle inzendingen een certificaat, een symbolische aanmoedigingsprijs, als waardering voor hun inzet.

Stemmen voor de publieksprijs

Van 2 tot en met 13 september kan iedereen een stem uitbrengen op één van de 15 genomineerden. "We moedigen iedereen aan om te stemmen en zo deze inspirerende initiatieven te steunen," aldus jurylid Jamilah Sherally. "Elke stem telt en helpt om aandacht te geven aan deze waardevolle bijdragen aan een duurzamere en socialere wereld.”

Stem via deze link

De genomineerden in de drie categorieën:

Individuele initiatieven

  • Arna voorziet via haar vrijwilligersorganisatie ‘Vers & Vrij’ mensen van gratis maaltijden die anders weggegooid zouden worden.
  • Amir zet zich in om bewustwording te creëren over het duurzaamheidsvraagstuk bij een van de grootste werkgevers van Nederland, de politie.
  • Maurits is al jaren een aanjager in de Achterhoek voor eerlijk en goed voedsel van eigen grond.
  • Bas ontwikkelde slaapzakken voor daklozen gemaakt van afgedankte restmaterialen.
  • Lian zet zich in om de fietsindustrie te verduurzamen via haar eigen NGO.

Groepsinitiatieven

  • Voedseltuin Villanueva is een stichting die op vrijwillige basis biologische wijze groenten verbouwt en fruit kweekt.
  • Wijkvereniging Noord-Oost De Bilt is zeer actief in het verbeteren van het leefklimaat en de sociale samenhang in de buurt.
  • Zero Waste Apeldoorn inspireert en mobiliseert de lokale gemeenschap met behulp van educatieve programma's, workshops, evenementen en opruimacties.
  • Stichting Turfvrij richt zich op behoud van veenmoerassen en maken burgers en politiek bewust van de gevolgen van veenwinning voor potgrond.
  • De vrijwilligers van speeltuin Kitskensberg zetten zich dagelijks in om kinderen buiten te laten spelen op een sociale, toegankelijke en laagdrempelige manier.

Initiatieven van jongeren (<18 jaar)

  • Dani is kinderdirecteur van de Stad & Natuur Almere en verzamelt statiegeld in om samen met JustDiggit zijn lievelingsdier de pinguïn te redden.
  • Ilse, Eva Keesje en Emma Mae vergroenen hun buurt met zelf geoogste bloemzaadjes.
  • Feline is een duurzame modeontwerpster die in haar ontwerpen aandacht schenkt aan sociale thema’s zoals pesten.
  • Koos heeft samen met de leerlingenraad van zijn school het ‘Koosbankje’ geïnitieerd: een ontmoetingsplek voor kinderen om in contact te komen en samen te spelen.
  • Levi heeft een boek geschreven over klimaatverandering voor kinderen: Kinderen voor het Klimaat.

Over de ASN Gouden Eekhoorn Awards

ASN Bank organiseert de ASN Gouden Eekhoorn Awards om krachtige duurzame initiatieven in het zonnetje te zetten. Want iedere stap richting een betere wereld telt. Zo maken we samen duurzaamheid voor iedereen bereikbaar.

De jury van de Gouden Eekhoorn Awards bestaat uit Stefanie Fernández van Leeuwen-Leenman (directeur ASN Bank), Mattia Jongerius (duurzaamheidsanalist ASN Bank), Wildebras (natuur-influencer) en Jamilah Sherally (Internationale arts Tropengeneeskunde).

Prijzen:

  • Gouden Eekhoorn Juryprijs in de categorie individueel initiatief: € 1.000
  • Gouden Eekhoorn Juryprijs in de categorie groepsinitiatief: € 1.000
  • Gouden Eekhoorn Juryprijs in de categorie jeugdinitiatief: € 1.000
  • Gouden Eekhoorn Publieksprijs: € 1.000