Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Eneco en EP NL starten grootschalig batterijproject van 200 MWh in Rotterdamse haven

EP NL en Eneco realiseren een grootschalig batterijproject op het terrein van Enecogen, de elektriciteitscentrale in de Europoort waarvan beide partijen voor de helft aandeelhouder zijn. De batterij krijgt een aansluitvermogen van 50 MW en een energieopslagcapaciteit van 200 MWh en kan dus gedurende vier uur elektriciteit leveren. Daarmee zorgt de batterij, die in 2027 in gebruik moet worden genomen, voor meer flexibiliteit voor het Nederlandse elektriciteitssysteem.

Batterijopslag maakt het mogelijk om elektriciteit op te slaan als er meer elektriciteit beschikbaar is dan er vraag is, bijvoorbeeld als er veel zonne- en windenergie wordt opgewekt. Die opgeslagen stroom kan juist terug worden geleverd als er meer vraag is dan er groene stroom beschikbaar is. Zo zorgen batterijen ervoor dat de productie van groene stroom minder vaak beperkt wordt. Daarnaast worden prijspieken op deze manier afgevlakt en kan de batterij worden ingezet om netcongestie te verminderen.

Het onderhoud en de operationele werkzaamheden worden verzorgd door Enecogen. De aansturing van de batterij gebeurt door de handelsafdelingen van EP NL en van Eneco.

Batterijen onmisbaar, versnelling noodzakelijk

Batterijen zijn onmisbaar voor de energietransitie. Toch loopt de ontwikkeling van batterijprojecten in Nederland achter ten opzichte van het buitenland. Dat komt omdat batterijen in Nederland voor het afnemen van stroom van het net moeten betalen. De batterij bij de Enecogen-centrale heeft het voordeel dat gebruik kan worden gemaakt van de bestaande aansluiting op het net, maar vaak zijn die netkosten de bottleneck bij het rendabel maken van een batterijproject. De mogelijkheid om een tijdsduurafhankelijk transportcontract af te sluiten en zo korting te krijgen op het nettarief is belangrijk, maar niet voldoende om de Nederlandse achterstand op batterijengebied in te lopen. Nederland zou daarom een vrijstelling van het nettarief voor batterijen moeten toepassen net zoals in Duitsland en België.

“Fantastisch dat we in deze nieuwe batterij kunnen investeren, een doorbraak na jaren ontwikkeltijd. Tegelijkertijd is het zonde dat dit pas onze eerste eigen batterij in Nederland is. We zijn nog mijlenver weg van de benodigde batterijcapaciteit in Nederland om stroomtekorten en verstoppingen op het stroomnet te voorkomen en de uitstoot van ons energiesysteem voldoende te verminderen. Batterijen moeten in Nederland net als in België en Duitsland een vrijstelling krijgen van de nettarieven om die versnelling mogelijk te maken.” - Karen de Lathouder, COO Assets Eneco.

“Deze samenwerking laat zien hoe marktkennis, technologische innovatie en partnerschap samenkomen in een concreet project dat direct bijdraagt aan een stabieler en duurzamer energiesysteem. Met deze batterij investeren we niet alleen in flexibiliteit, maar ook in de toekomst van de Nederlandse energievoorziening.” - Martin Bartošovič, CEO EP NL

Batterijen leveren vooral kortetermijnflexibiliteit, maar zijn niet de enige schakel in een toekomstbestendig elektriciteitssysteem. Ook langetermijnflexibiliteit is nodig. Door de sterke toename van zonne- en windstroom draaien regelbare centrales steeds minder vaak en is investeren daarin steeds moeilijker. Maar ze blijven nodig voor momenten waarop er weinig zon en wind beschikbaar is. Daarom is een capaciteitsmechanisme nodig om deze lange-termijn flexibiliteit in onze stroomvoorziening veilig te stellen. Beide sporen versterken elkaar en zijn nodig voor een stabiele energievoorziening.

Geplaatst in Nieuws
15 jul. 2025