Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Eneco en De Strakke Hand onthullen schildering op warmtebuffer in Rijnsweerd

Deze week rondden de schilders van kunstenaarscollectief De Strakke Hand een unieke schildering af op Eneco’s nieuwe warmtebuffer in Rijnsweerd (Utrecht). Een ontwerp dat samen met lokale bewoners is gekozen, waarbij het uitgangspunt was dat de buffer zo goed mogelijk in de omgeving moest passen. De schildering die is ontworpen voor de buffer werd gebaseerd op een oud aquarel van J.W. Wisselingh van de 19e eeuwse natuur van Rijnsweerd.

Input omwonenden 

Het ontwerp van de schildering is ontstaan na verschillende bijeenkomsten van Eneco met bewoners van Rijnsweerd. Zij kwamen met het idee om met De Strakke Hand te werken en een ontwerp te maken gebaseerd op een bestaand aquarelschilderij van het gebied. De Strakke Hand heeft het werk van Wisselingh vervolgens gebruikt als basis en heeft deze verder uitgewerkt tot een langgerekte muurschildering van 60m breed x 17m hoog, zodat deze helemaal rondom de buffer aangebracht kon worden.

Uniek en historisch

“Deze 360 graden schildering is uniek. We werken op de manier van de oude meesters, waarbij we alleen primaire kleuren gebruiken en deze op het canvas (de buffer) mengen tot nieuwe kleuren op het oppervlak zelf. Hiermee verkrijgen we de gewenste klassieke uitstraling. Het idee was dat we hiermee een stukje historie van de plek terug konden geven,” licht Michiel Meulemans toe, oprichter van De Strakke Hand. De schilders van zijn collectief brachten de schildering aan door de buffer in vakken te verdelen. Door het ontwerp in stukken op te delen en per vak te schilderen, konden zij de schildering op de vakken precies op elkaar laten aansluiten.

In afstemming

“Ik denk dat we heel trots mogen zijn op de schildering”, zegt Mart Scheepers, als omgevingsmanager betrokken bij het project. “We weten dat de buffer een impact heeft op de bewoners die er omheen wonen. We hebben daarom sinds 2020 samen met Eneco en de gemeente Utrecht gekeken hoe we de buffer konden inpassen in de omgeving. Ik ben heel blij dat we uiteindelijk met de bewoners samen een ontwerp hebben kunnen vinden en ben dankbaar voor de ideeën en input van de bewoners in dit project.”

Vijf warmtebuffers vangen piekvraag op

De warmtebuffer wordt later dit jaar in gebruik genomen en gaat de piekvraag opvangen van bewoners en bedrijven die aangesloten zijn op het Utrechtse warmtenet, als zij bijvoorbeeld ’s ochtends een hogere warmtevraag hebben. Door warm water uit de buffer te gebruiken tijdens deze piekmomenten, hoeft er minder gas te worden gebruikt om warmte op te wekken. Dit verlaagt de CO2-uitstoot en maakt dat bestaande bronnen efficiënter kunnen worden ingezet. De buffer in Rijnsweerd is één van de vijf warmtebuffers die Eneco heeft gebouwd in Utrecht en Nieuwegein. De buffers zijn onderdeel van Eneco’s Routekaart voor de verduurzaming van het warmtenet in het gebied. De buffers worden naar verwachting in het laatste kwartaal van 2024 in gebruik genomen.

Bekijk hier meer informatie over de warmtebuffers van Eneco?

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Bas van Setten.

Geplaatst in Nieuws
25 jul. 2024