Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

AGMI maakt productie nieuwe verkeersborden komende 50 jaar overbodig

Het Limburgse bedrijf helpt overheden om hun CO2-voetafdruk te verkleinen door aluminium verkeersborden circulair te hergebruiken

AGMI Traffic & Lighting, met meer dan 75 jaar ervaring in het vervaardigen van verkeersborden en verlichting, introduceert deze week een baanbrekende productietechniek. Deze innovatie helpt de Nederlandse overheid om sneller te voldoen aan CO2-klimaatdoelstellingen, omdat er de komende 50 jaar geen nieuwe verkeersborden meer nodig zijn. Aluminium verkeersborden kunnen tegen hoge waarde ingeruild worden en op circulaire wijze worden gerecycled. 

AGMI heeft het passende antwoord op de dringende vraag van gemeenten en overheidsinstanties over het verminderen van hun CO2-uitstoot op korte termijn. Tegen de zomer verwacht AGMI al contracten te kunnen afsluiten met zo'n 20 gemeenten en overheidsinstanties. Ook buitenlandse partijen, die met hetzelfde vraagstuk kampen, tonen grote interesse. AGMI heeft octrooi aangevraagd op de productietechniek.

Het meest duurzame verkeersbord bestaat al

Van de huidige 3 miljoen verkeersborden in Nederland zijn er minstens 600.000 overbodig, volgens informatie van CROW. Bovendien zijn er nog zo'n 100.000 blauwe borden langs Rijkswegen en provinciale wegen, met een totaaloppervlak van meer dan 1 miljoen vierkante meter, die beschikbaar zijn voor hergebruik. Hierdoor wordt de productie van nieuwe verkeersborden in de komende decennia overbodig.

CEO Guy Zwart verklaart: "Ondanks dat de productgarantie op folie 12 jaar is, blijkt in de praktijk dat een verkeersbord toch gemiddeld 20 jaar dienst doet. AGMI kan nu een garantie van 80 jaar bieden op de aluminium drager. Hierdoor wordt de levensduur vier keer verlengd.” 

Hemelwater als schoonmaakmiddel

AGMI heeft de high-precision rainwater jet ontwikkeld. De jet wordt aangedreven door een elektrowaterpomp die op groene stroom werkt.  Met behulp van alleen regenwater verwijdert deze jet onder hoge waterdruk folie van aluminium borden. De verwijderde folie en het water worden verzameld en gerecycled. Vervolgens wordt het gereinigde bord opnieuw voorzien van nieuw folie, waardoor het opnieuw voldoet aan alle eisen.

Hoge inruilwaarde  

De uitdaging is nu om aluminium verkeersborden en blauwe borden die bij gemeentes, provincies, aannemers en Rijkwaterstaat in eigendom zijn, terug te krijgen. Daarom biedt AGMI een hoge inruilwaarde voor de bestaande voorraad borden. Daarnaast is zij een partnerschap aangegaan met verkeer- en veiligheidsspecialist Pol Heteren BV om  gemeentes en overheden sneller en beter van dienst te zijn.