Zo wordt ook de financiële kant van je bedrijf duurzaam
Als duurzame ondernemer heb je het niet altijd makkelijk. Natuurlijk voelt het lekker om bewust te ondernemen, maar qua kosten kom je vaker dan je zou willen aan de bovenkant uit. Nu denk je misschien dat daar niks aan te doen is en dat is voor een deel ook waar. Alleen zijn er wel manieren waarmee je op een bewustere manier met je uitgaven om kunt gaan. De tips uit dit artikel gaan je helpen, zodat ook de toekomst van je bedrijf duurzaam wordt.
Moderne digitale technologie
Groeien als onderneming kun je zien als een plant. Die laatste gaat ook niet groeien zonder dat het water geeft. Er zijn dus investeringen nodig. Eentje die boven aan je lijstje mag komen, is de meest moderne digitale technologie. Als je het echt goed wilt aanpakken, kies je voor een partner die gespecialiseerd is in maatwerk oplossingen. Econocom Nederland is een van die specialisten. De nieuwste digitale technologie zorgt voor een duurzame professionalisering van je bedrijf.
Sale en leaseback
Een manier om je reserves aan te vullen of ruimte te scheppen voor investering, is met sale and leaseback. Deze leasevorm is nog niet zo bekend, maar wordt wel steeds populairder. Bij sale and leaseback worden reeds gekochte en in gebruik genomen goederen tegen de dan geldende boekwaarde verkocht aan een leasemaatschappij. Daarna worden de goederen meteen weer terug geleased. In het huidige economische klimaat is dit een gunstige optie, omdat lenen bij de bank weer duurder wordt. Er zijn nog andere voordelen. Zo heb je geen boekverlies op verouderde goederen en betaal je alleen voor het gebruik, en niet meer voor het eigendom.
Bespaar op reiskosten
Dit klinkt je als duurzame ondernemer waarschijnlijk als muziek in de oren. Auto’s zijn niet de meest gezonde vervoermiddelen. Daarbij gaat er ook flink wat geld op aan reiskosten. Daar valt een grote winst te boeken. Dit kun je deels doen door je personeel hybride te laten werken. En je kunt ook overwegen of het wel nodig is om voor elk overleg op pad te gaan. Digitaal kan je prima vergaderen.
Financieel adviseur
Een financieel adviseur is een investering die altijd een besparing oplevert. Financieel adviseurs zijn volledig op de hoogte van de regels. Ze geven je objectief advies over hoe je zaken het beste kunt aanpakken. De kans is groot dat je nu nog financiële regelingen laat liggen waar je wel recht op hebt. Een financieel adviseur kent ze wel en alleen al daarom is de investering volledig de moeite. En deze persoon kijkt ook naar subsidies voor duurzame ondernemers.
De laatste ronde
De laatste ronde hoort niet bij de vrijdagmiddagborrel, maar is de laatste taak van je werkdag. Of van iemand anders. Het punt is dat degene die het pand afsluit een goede check maakt. Als je ’s avonds langs bedrijven rijdt, valt het op dat er nog veel licht brandt en dat computers onnodig aan staan. Dat wil jij als duurzame ondernemer natuurlijk niet hebben.