Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Zo kan je als bedrijf een B-corp worden

Steeds meer bedrijven worden een B-corp. Wellicht zegt het je als ondernemer nog niet veel, maar het is belangrijk om je hierin te verdiepen. Deze B-corp bedrijven voldoen aan de hoogste eisen als het gaat om sociale en ecologische impact. Met andere woorden: een eerlijke, duurzame en groene wereld voor iedereen. Door aan strenge eisen te voldoen, is het mogelijk om een wereld van verschil te maken. Er zijn dan ook steeds meer bedrijven die een B-corp certificering aanvragen. Maar dat heeft wel wat voeten in de aarde.

Een B-corp worden

Wie denkt dat hij binnen een week een B-corp kan worden, heeft het mis. Het kost maanden de tijd om de certificering voor te bereiden. Deze certificering is namelijk een certificering voor bedrijven die winst maken en een positieve impact willen maken op mens en milieu. Het maakt niet uit hoe groot de onderneming is, iedereen kan een B-corp worden. Voorwaarde is wel dat een B-corp niet alleen kijkt naar één onderdeel van het bedrijf (duurzaamheid), maar naar alle onderdelen samen. De gehele B-corp moet dus goed bezig zijn.

Voordelen van een B-corp worden

Er zijn eind 2023 ruim 7600 gecertificeerde bedrijven wereldwijd. Daarvan bevinden zich er bijna 650 in ons land. Onder meer spelers zoals TriodosVertaalbureau Perfect en Seepje zijn onderdeel van B-corp. Ook kleinere bedrijven dragen hun steentje bij aan een duurzamere wereld. Door een B-corp te worden, is het mogelijk de geloofwaardigheid naar nieuwe klanten te vergroten, het duurzame karakter van de onderneming te promoten en trek je sneller jong talent aan. Daarnaast is het mogelijk om onderdeel te worden van de inspirerende bedrijven. Daarom gaat de deur om een B-corp te worden niet zomaar open.

Certificering B-corp in gang zetten

Een B-Corp worden kost veel tijd. Er zijn verschillende eisen op het gebied van Performance, Accountability en Transparency. In het kort houdt het in dat je voor de hele assessment minimaal 80 punten moet halen. Voordat je enthousiast de aanvraag verstuurt, kun je met een online tool al meten hoeveel punten je haalt op de belangrijkste thema’s: governance, workers, community, environment en customers. Het is verplicht om stil te staan bij de impact op de wereld en het klimaat als je een B-corp bent. Daarom is het verplicht je missie vast te leggen in statuten en ze na te leven.

Daarnaast is het belangrijk om ieder jaar een samenvatting te maken van de behaalde doelen, de impact en de score op de vijf belangrijkste thema’s. Daarna kun je beginnen met het opzetten van het assessment.

Zet je B Impact Assessment op

Door een gratis account aan te maken bij B-Corp kun je je aanvraag opzetten. Zo word je onder meer gevraagd naar de sector en industrie waarin je actief bent en hoeveel medewerkers je hebt. Daarna kan het avontuur beginnen. Let op: dit is een tijdrovende klus waarbij bewustwording van je impact op mens, milieu en klimaat het belangrijkst is. Raffel het dus niet af, want dan is de kans op een afwijzing groot.

Ken je impact

Begin met het inventariseren van je huidige impact. Je krijgt allerlei vragen binnen de vijf thema’s. Beantwoord deze vragen eerlijk. Wees realistisch en kijk kritisch naar jezelf. Vul alle vragen stapje voor stapje met je team in. Dat is geen kwestie van een uurtje, maar het kan gerust weken of maanden duren. Als je onder de 80 punten hebt behaald, mag je geen B-Corp worden. Dan is het eerst tijd om de bedrijfsvoering te veranderen naar groenere, eerlijkere en socialere standaarden.

Verbeter je impact

De meeste bedrijven zijn dan ook lang bezig om hun impact te verbeteren. Per vraagstuk kun je bepalen welke dingen je kunt verbeteren. Kijk naar het antwoord dat je nu hebt ingevuld en welk antwoord je zou moeten geven. Maak een overzicht en leg samen met je team de maatregelen vast om te implementeren. Zo kun je je impact verbeteren.

Vraag je B-corp certificering aan

Heb je de bedrijfsvoering verbeterd en kun je nu wel naar eer en geweten de juiste antwoorden invullen? Dan dien je meer dan 90 procent van de vragen te beantwoorden en minstens 80 punten te behalen. Je kunt je assessment dan indienen. Doe dit pas tussen de 85 en 90 punten. De verificatie is streng, waardoor er altijd punten worden afgetrokken.

Laat je score bepalen

Laat je score bepalen door B Lab, de stichting die de B Corp-certificering uitreikt. B Lab vraagt dan om een interview, flinke controles van je bewijsmateriaal en wijst een Standards Analyst toe om de score te doorlopen en te verifiëren. Let op: je kunt alsnog afgewezen worden als je niet kritisch genoeg naar je eigen score hebt gekeken.

Certificering afronden

Als B Lab bevestigt dat je score klopt, dan krijg je zeer binnenkort een certificaat toegestuurd. Je mag dan het B-Corp logo gebruiken en het nieuws naar buiten brengen. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Zorg er dus voor dat je de uitleg van B Lab afwacht, voordat je het goede nieuws van de daken schreeuwt.

Geplaatst in Blogs
26 feb. 2024