Transporttarieven energiestijgingen 2024 en de impact op bedrijven
Dat de energiemarkt constant in beweging is merken we vooral als de vraag naar energie toe- of afneemt. Een wereldwijde epidemie die tot 2022 duurde en een oorlog midden op het Euraziatische continent maken dat de kostencurve op de grafiek piekt. Vanaf de tweede helft van 2022 zijn de elektriciteitsprijzen in Europa aanzienlijk gestegen. Die stijging heeft zich ook in de tweede helft van dat jaar doorgezet, met als gevolg dat de prijs van elektriciteit tot vijf keer hoger uitviel dan het eerste kwartaal van 2021. Maar niet alleen deze situaties zijn verantwoordelijk voor de forse prijsstijgingen. De uitbreiding en verzwaring van de elektriciteitsnetten brengen ook hoge kosten met zich mee. Dit is nodig om alle woningen, bouwlocaties en bedrijven ook in de toekomst te kunnen aansluiten op het net. Maar ook om de druk van de netten af te halen vanwege de positieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame energieopwekking ─ met wind- en zonneparken op land en op zee ─ heeft invloed op de prijzen.
Transporttarieven energiestijgingen 2024
Deze prijsstijgingen werken door in de transporttarieven van TenneT, het bedrijf dat de elektriciteitstransport en balanshandhaving tussen vraag en aanbod van elektriciteit controleert. TenneT moet via haar tarieven onder andere de zogenoemde inkoopkosten voor energie en vermogen (E&V) dekken. De transporttarieven energie stijgingen 2024 zijn een gevolg van de nacalculatie van werkelijk gerealiseerde kosten. Dit is nodig omdat er twee jaar daarvoor een gemiddelde schatting was gemaakt op basis van historische gegevens. De extra kosten in 2022 zijn dus in 2024 in de transporttarieven van TenneT verwerkt.
Impact op je duurzame bedrijfsvoering
Wat betekent dit voor jou als ondernemer? De harde waarheid is dat je fors meer gaat betalen, want voor 2024 zijn de transporttarieven voor energie aanzienlijk gestegen. De transporttarieven die TenneT en regionale netbeheerders mogen hanteren zijn vastgesteld door De Autoriteit Consument & Markt (ACM), de onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor goed werkende markten voor mensen en bedrijven. Maar verwacht dus een stijging tussen de 81% en 127%, afhankelijk van het spanningsniveau. Wees hier dus op voorbereid en calculeer het in, zodat de impact op je bedrijfsvoering minimaal blijft. Omdat je graag duurzaam onderneemt is het goed na te denken over energie-efficiëntiemaatregelen of het herzien van je huidige energiecontracten.
Advies van SEFE Energy
Hoe bereid je je het beste voor op de komende veranderingen? Vraag advies en documentatie aan over de tariefwijzigingen en welke stappen je kunt nemen om de kosten op te vangen. Deskundige energieadviseurs helpen je de beste manieren te vinden om je stroomkosten te minimaliseren dan wel te optimaliseren. Hou je huidige energiecontract eens tegen het licht. Laat de adviseurs je vertellen welke voordelen het heeft wanneer je overstapt naar een duurzaam energiecontract. Want de salderingsregeling via de overheid geldt de komende jaren nog. Zo kun je de transsporttarieven energie stijgingen 2024 in de jaren erna weer grotendeels terugverdienen.