Thuisbatterijaanbieder Accuselect lanceert nieuwe aansturingssoftware Powerselect
Thuisbatterij aanbieder Accuselect lanceert een nieuwe slimme thuisbatterij aansturing, genaamd Powerselect. Met Powerselect kunnen huishoudens hun thuisbatterij inzetten op verschillende energiemarkten. Zo kunnen thuisbatterijen ingezet worden om zoveel mogelijk gebruik te maken van zonne-energie, slim om te gaan met het prijsverschil van dynamische energiecontracten, en op de onbalansmarkt. Dit biedt Accuselect in samenwerking met energieleveranciers aan, om de onbalans op het energienet tegen te gaan.
Vanwege de grote noodzaak voor stabiliteit op het net, is het inzetten van je thuisbatterij op de onbalansmarkt zeer rendabel voor de gebruiker. Wanneer vraag een aanbod van energie namelijk op de juiste manier wordt afgestemd, is er veel meer ruimte voor hernieuwbare energie en is er minder behoefte aan fossiele brandstoffen om het stroomnet draaiende te houden*. “En dat scheelt een hoop geld voor Tennet en daarmee voor de energieleveranciers. Daardoor is een thuisbatterij met onze automatische aansturing op de onbalansmarkt al in gemiddeld 5 jaar terug te verdienen.”* zegt Accuselect oprichter Paul Schellekens.
Controle blijft bij de gebruiker
Wat een essentiële eigenschap is van Powerselect, is dat de gebruiker in controle blijft over zijn of haar thuisbatterij. “Bij Accuselect geloven we er heilig in dat de controle over de thuisbatterij bij de gebruikers zelf moet blijven liggen, je moet altijd kunnen wisselen van type aansturing en energieleverancier. Alleen zo bouwen we een eerlijk ecosysteem waarin thuisbatterijen tot hun ideale recht komen”, benoemt Schellekens. Als gebruiker kun je kiezen tussen drie methodes om de thuisbatterij in te zetten.
Zonne-energie optimalisatie
Als de gebruiker kiest voor zonne-energie optimalisatie zal de thuisbatterij zijn laadprofiel optimaliseren om zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie op te slaan om wanneer de zon niet schijnt, dit te kunnen gebruiken.
Dynamische uurprijs aansturing
Ten tweede kan de gebruiker kiezen voor aansturing op dynamische uurprijzen, waarbij de thuisbatterij automatisch zorgt dat deze zich vollaadt tijdens de uren wanneer de stroomprijs het laagste of zelfs negatief is, en ontlaadt richting het net wanneer de stroomprijs het hoogste is. Zo handel je slim met dynamische energiecontracten.
Onbalans aansturing
Als derde optie kan de gebruiker kiezen voor aansturing op de onbalansmarkt. De thuisbatterij wordt dan aangestuurd in samenwerking met energieleveranciers waar om het nationale onbalans op het energienet tegen te gaan. Op deze markt acteert de landelijke netbeheerder (in Nederland Tennet). Zij probeert marktspelers te bewegen mee te helpen het landelijke stroomnet in balans te houden. Dat doet ze met financiële beloningen en straffen. En omdat er voortdurend wat aan de hand is – er schuift een wolk voor de zon of er schakelt een centrale af – is die markt erg volatiel: de beloningen en straffen wisselen elkaar in hoog tempo af en kennen hogere pieken en diepere dalen.
Thuisbatterijen voor huishoudens zonder zonnepanelen
De aansturingssoftware van het Nederlandse bedrijf houdt rekening met marktprikkels, zoals dynamische energieprijzen en de onbalansmarkt, om de thuisbatterij slim te laten laden of ontladen. Hierdoor kunnen thuisbatterijen ook worden ingezet door huishoudens zonder zonnepanelen om de energierekening aanzienlijk te verlagen. Het biedt namelijk een kans om energie in de thuisbatterij te laden tegen de meest gunstige prijs op een bepaalde dag. Zo kunnen ook bewoners van appartementen of huizen met een ongeschikt dak voor zonnepanelen grip krijgen op de energieprijs en zijn ze minder gevoelig voor de volatiliteit op de energiemarkt.
Een open platform voor alle energieleveranciers en netbeheerders
Accuselect biedt met de software tevens een platform voor alle energieleveranciers en netbeheerders in Nederland om hun klanten die helpen het energienet te balanceren en netcongestie tegen te gaan goed te belonen. "Op deze manier dwingen we mensen ook niet om over te stappen naar een energieleverancier, maar blijft de keuze bij de gebruiker," aldus Schellekens. Zo is dynamische energieleverancier Frank Energie al aangesloten, en lopen er meerdere pilots met enkele netbeheerders en andere energieleveranciers.