Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Het groene monster is je beste vriend: Hoe de CSRD je bedrijf vooruit helpt

Nederland, regelland. Met de komst van de Europese Green Deal regent het nieuwe richtlijnen, wetten en regels. Waarbij de CSRD het grote groene monster lijkt te zijn. Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts in WNL Op Zondag zei het volgende daarover: “Je moet als overheden niet alles willen dichttimmeren. Niet voor die paar die het verpesten voor de rest.” Maar laten we eerlijk zijn, wetgeving op het gebied van duurzaamheid is niet per definitie fout. Soms kan daar juist iets heel moois uit ontstaan. Zoals uit de CSRD.

Hoewel de implementatie van de CSRD uitdagend is, zijn deze verplichtingen noodzakelijk. De CSRD versnelt simpelweg het proces van verduurzaming en houdt bedrijven scherp zodat zij hun beloften nakomen. Bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, gaan merken dat dit meer oplevert dan alleen een positief imago. Een goed geïntegreerde duurzaamheidstrategie kan kosten besparen, nieuwe markten en klanten aantrekken en de waarde van de onderneming verhogen.

Bittere noodzaak

Om Europa het eerste klimaat neutrale continent te maken in 2050 heeft de Europese Unie de Europese Green Deal omarmt. De Green Deal bestaat uit meerdere richtlijnen en beleidsvoorstellen om onder andere de CO2-uitstoot drastisch te verlagen de komende jaren. En dat actie nodig is blijkt wel uit de snelheid waarmee we op de 3 graden opwarming afstevenen.

Proactief met duurzaamheid aan de slag gaan en transparant over je impact rapporteren zou daarom geen vrijwillige keuze meer moeten zijn. Daarom ben ik oprecht blij met de komst van de Corporate Sustainablility Reporting Directive (CSRD). De CSRD zorgt ervoor dat duurzaamheid niet langer een 'nice-to-have' is, maar een essentieel onderdeel van je bedrijfsstrategie. Deze verschuiving brengt ons dichter bij een toekomst waarin bedrijven niet alleen winst, maar ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen.

Verantwoordelijkheid van bedrijven

De CSRD vereist dat bedrijven informatie verstrekken over hun impact op het milieu, de maatschappij en hoe ze worden bestuurd. Het doel van deze richtlijn is om transparantie te bevorderen zodat investeerders, klanten en andere belanghebbenden een beter beeld krijgen van hoe bedrijven omgaan met belangrijke thema's, zoals klimaatverandering, sociale verantwoordelijkheid en governance.

Voor een bedrijf als Mourik, dat al jaren volgens de GRI-richtlijnen (een raamwerk voor duurzaamheidsrapportages) rapporteert, betekent de CSRD een bevestiging van onze inspanningen. En inmiddels weten wij wel dat deze richtlijn niet slechts een administratieve last is, maar een kans om verder te gaan dan enkel te voldoen aan de regels. Mits, goed aangepakt!

Doorbreken van silo’s

De CSRD brengt een nieuwe benadering van duurzaamheid naar bedrijven. Het gaat niet alleen om rapporteren maar ook om integreren: duurzaamheid moet verweven worden in de strategie en bedrijfsvoering. De invoering van de CSRD is complex en vereist dat bedrijven hiërarchieën herzien, systemen aanpassen en de samenwerking tussen afdelingen versterken. De richtlijn doorbreekt de klassieke silo’s en maakt duidelijk dat duurzaamheid niet langer alleen op de schouders van de duurzaamheidsmanager rust, maar door het hele bedrijf gedragen moet worden.

De kracht van de CSRD ligt in de brede definitie van duurzaamheid: het draait niet alleen om milieu-impact, maar ook om de maatschappelijke en governance-aspecten van een bedrijf. Dit creëert een compleet beeld van hoe een onderneming bijdraagt aan een duurzame toekomst, wat zowel door de samenleving als de markt wordt verwacht. Zo wordt duurzaamheid een meetbare waarde die inzicht biedt in de vraag of een bedrijf – naast winst maken – goed bezig is voor de planeet en de samenleving.

Bedrijven die dit begrijpen, lopen voorop. Die maken niet alleen impact op het milieu maar creëren ook duurzame waarde voor hun klanten, medewerkers en de maatschappij.

Een nieuwe uitdaging

De afgelopen jaren hebben we bij Mourik hard gewerkt om onze duurzaamheidsambities te realiseren. Waarom? Zodat we een toonaangevende rol spelen in de duurzaamheidstransitie. Met passie hebben we geïnvesteerd in innovatieve ideeën en samenwerkingen, van inspirerende bijeenkomsten tot de uitwerking van concrete plannen. Deze inspanningen hebben ons de weg gewezen om écht verschil te maken.

Maar nu staan we voor een nieuwe uitdaging. De komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vraagt om meer focus op compliance. We merken dat de aandacht soms verschuift naar het afvinken van eisen, in plaats van impact maken. Compliance kan het risico met zich meebrengen dat onze oorspronkelijke doelstelling – verandering aanjagen en inspireren – naar de achtergrond verdwijnt.

Onze uitdaging ligt in het vinden van de balans: voldoen aan de gestelde normen zonder de kern van onze missie te verliezen. We blijven ons inzetten om compliance als basis te gebruiken, maar we willen verder gaan. Door innovatief te blijven denken streven we ernaar om niet alleen aan de regels te voldoen, maar ook betekenisvolle impact te maken in de duurzaamheidstransitie.

De kans voor toekomstbestendigheid

Zie je de CSRD als een uitdaging? Kijk dan eens om je heen – veel bedrijven doen al een hoop op het gebied van duurzaamheid. De kunst is om te ontdekken waar je échte impact kunt maken. Ben je een groot bouwbedrijf? Dan ligt je focus bij het verduurzamen van materialen en de overgang naar een emissieloze bouwplaats, en niet bij de roerstaafjes. Voor een uitzendbureau kan de nadruk beter liggen op sociale aspecten, in plaats van alleen op ledlampjes. Door te kijken naar waar je het grootste verschil kunt maken, benut je je mogelijkheden optimaal.

Duurzaamheid is geen verplichting, het is een kans. Door verder te bouwen op wat je al doet maak je je bedrijf niet alleen compliant, maar ook toekomstbestendig. De CSRD helpt je om duurzaamheid centraal te stellen in je bedrijfsstrategie en zo waarde toe te voegen, voor nu en voor de toekomst. Je zal zien, dat groene monster is zo gemeen nog niet. Het is je beste vriend.

Dit is een blog van Cora de Groot, Sustainability & Corporate CSR Manager bij Mourik

Geplaatst in Blogs
20 nov. 2024