Energiebesparingsplicht: deze maatregelen kan jouw organisatie nu al nemen voor een lager energiegebruik
De energietransitie is in volle gang, maar het gaat nog niet overal even hard. Om verduurzaming in het bedrijfsleven te stimuleren zijn bedrijven met een hoog energiegebruik verplicht om alle besparingsmaatregelen te nemen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Maar hoe verbeter je snel en effectief je energiegebruik? Veel bedrijven richten zich op grote investeringen, maar vergeten dat er ook tal van snelle, relatief eenvoudige maatregelen zijn die direct impact hebben. Ronald Remijn, manager energiemonitoring bij Veolia Nederland geeft de volgende tips:
- Optimaliseer energiegebruik met monitoring
Veel bedrijven hebben beperkt zicht op hun energiegebruik, wat leidt tot onnodige verspilling en kosten. Met energiemonitoring (zoals Hubgrade van Veolia) wordt het gebruik real-time geanalyseerd en gevisualiseerd. Dit maakt het opsporen van verspilling eenvoudiger én te voldoen aan wet- en regelgeving zoals toepassing van een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) en Gebouw Automatisering en Controle Systeem (GACS). - Slimmere klimaatbeheersing
Gebouwbeheersystemen zijn vaak niet optimaal afgestemd op gebruikstijden, temperatuurbehoeften of weersomstandigheden. Door slimme regelingen toe te passen op cv- en koelcirculatiepompen voorkom je onnodig energiegebruik. Ook aanwezigheidsdetectie en klimaatzonering per werkruimte zorgen voor gerichter gebruik. Serverruimtes kunnen bovendien vaak worden gekoeld met buitenlucht in plaats van een koelmachine. - Verlaag sluipgebruik van non-essentiële apparaten en verlichting
Verlichting, computers en koffiemachines blijven vaak onnodig aan of op stand-by staan. Vervang oude verlichting door LED, ook in vluchtwegsignalering, en gebruik bewegingssensoren en tijdschakelaars. Slimme stekkerdozen of timers helpen het energiegebruik van niet-essentiële apparatuur buiten gebruikstijden terug te dringen.
Circulair energiegebruik en isolatie
Warmte uit productieprocessen of serverruimtes kan hergebruikt worden. Leidingen en verdelers isoleren helpt warmteverlies voorkomen. Voor betere isolatie is geen grootschalige verbouwing nodig: kierdichting en automatisch sluitende deuren houden warmte (of koelte) effectief binnen.
Met slimme, snelle maatregelen zoals efficiënt energiebeheer, terugdringen van sluipgebruik en geoptimaliseerde klimaatbeheersing kunnen bedrijven zonder grote investering hun energiegebruik verlagen. Hierdoor voldoen ze niet alleen aan de energiebesparingsplicht, maar zorgen ze ook voor een lagere energierekening. Daarnaast dragen energiebesparende maatregelen zoals warmteterugwinning en betere isolatie bij aan structurele verduurzaming van je organisatie en een toekomstbestendig gebouw. Zie energiebesparing niet als een plicht maar als een kans. Door nu stappen te zetten, kunnen bedrijven hun energie-efficiëntie verhogen, kosten verlagen en daarmee optimaal inspelen op een duurzamere toekomst.