Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Duurzaam beleggen: tijd om ermee te beginnen?

Beleggers storten zich vol op duurzaamheid. Het totale vermogen in duurzame ETF's is het afgelopen jaar met USD 51 mld toegenomen en daarmee bijna verdubbeld ten opzichte van 'normale' ETF's. Laten beleggers zich nu van hun activistische kant zien of speelt er meer? En welke mogelijkheden zijn er eigenlijk om duurzaam te beleggen? * 

De stroomversnelling waar duurzaam beleggen in is beland, begon rond november 2022. Toen nam de Europese Unie (EU) de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. De CSRD staat centraal in de Green Deal van de EU. Volgens de CSRD-richtlijn moeten veel organisaties vanaf 2024 verplicht rapporteren over hun impact op milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur (ESG). Bijvoorbeeld over de hoeveelheid CO2 die zij uitstoten of over hoe het bedrijf omgaat met zijn werknemers, klanten, leveranciers en andere stakeholders.**

Daarnaast hebben de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties (VN) de urgentie vergroot. Zowel de overheid als het Nederlandse bedrijfsleven willen dat deze doelen voor 2030 zijn behaald. 

Verband tussen duurzaamheid en economie

Het verband tussen duurzaamheid en de economie is tweeledig. De natuur biedt de economie ruwe materialen aan als hulpbronnen, denk bijvoorbeeld aan: olie, gas of ijzer. Door deze materialen te verwerken heeft de economie impact op de natuur in de vorm van emissie, restwater of afval. Aan de andere kant kunnen maatregelen om het milieu te verbeteren nadelig zijn voor de economie; denk aan de stikstofkwestie. Een andere verbinding tussen duurzaamheid en economie wordt gevormd door de milieu sector. De productie van zonnepanelen en elektrische auto’s biedt kansen voor werkgelegenheid en het bedrijfsleven. En draagt zo bij aan economische groei.

Kenmerken duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is eigenlijk investeren in bedrijven die voldoen aan artikel 8 en 9 van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR is in 2021 in het leven geroepen door de Europese Commissie om beleggers meer inzicht te geven in duurzaam beleggen. De SFDR richt zich op deelnemers in de financiële markten die beleggingsproducten aanbieden en op financieel adviseurs.

Beleggingen die vallen onder artikel 8 voldoen aan specifieke duurzaamheidskenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de aandacht die wordt besteed aan maatschappij en milieu, maar ook betrokkenheid bij de productie van onethische producten is een bepalende factor. Beleggingen die vallen onder artikel 9 hebben een duurzaamheidsdoel zoals het verminderen van de CO2-uitstoot of het verminderen van armoede. 

Zelf duurzaam beleggen

Nu wil je wellicht zelf aan de slag gaan met duurzaam beleggen. Hoe doe je dat? De meest eenvoudige en populaire manier is door duurzame ETF’s aan te schaffen. Brokers en banken zoals MeDirect laten je precies zien hoe het er met de duurzaamheid voor staat. 

Uiteraard kan je ook zelf op onderzoek uitgaan. Dit kan een leuke manier zijn om je in duurzaam beleggen te verdiepen. Vervolgens kan je op basis van je onderzoek je eigen portefeuille samenstellen. Bij MeDirect kan dat bij MeSolo, waar je een groot overzicht van beleggingsproducten hebt.

Motieven voor duurzaam beleggen

Als belegger is het je doel om een positief rendement te behalen. Dat is bij duurzaam beleggen ook zo, maar vaak komen er hier ook andere doelen bij kijken. Duurzame beleggers voelen zich verantwoordelijk voor volgende generaties en een groenere toekomst. Het mooie is: uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat duurzaam beleggen geen negatief effect op het rendement hoeft te hebben.

Conclusie duurzaam beleggen

Je zal jezelf nu wellicht de vraag stellen: is duurzaam beleggen iets voor mij? Dat is natuurlijk helemaal aan jezelf. Maar om het je iets makkelijker te maken hebben we 3 punten voor je op een rijtje gezet. Duurzaam beleggen is iets voor jou wanneer je:

  • bezig wilt zijn met een ‘groene’ aarde en een duurzame toekomst. Door jouw belegging kunnen er sneller stappen gezet worden om duurzaamheidsdoelen te realiseren, zoals de SDG's.
  • passie hebt voor innovatie. Bedrijven die duurzaam opereren en investeren in innovatie om concurrerend te kunnen zijn.
  • een lange horizon hebt. Je herkent jezelf in de langetermijnvisie die duurzame organisaties hebben. 

Hopelijk kun je met deze informatie zelf de afweging maken of beginnen met duurzaam beleggen iets voor jou is.

Bronnen:

Eerste bron
** Tweede bron


Dit is een marketing uiting van MeDirect. De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om financieel, juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als suggestie, aanbeveling of verzoek om financiele producten te kopen, aan te houden of te verkopen en er wordt geen garantie gegeven op de juistheid of volledigheid ervan.

De besproken financiële instrumenten zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Beleggers moeten hun eigen weloverwogen beslissingen nemen en hun eigen advies inwinnen over de geschiktheid van beleggen in financiële instrumenten of het implementeren van de in dit artikel besproken strategieën.

Als je in een financieel product belegt, kun je het geld dat je belegt geheel of gedeeltelijk verliezen. De waarde van je belegging kan zowel dalen als stijgen. Er kan een commissie of verkoopvergoeding in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop van een belegging. Alle inkomsten die je uit een belegging ontvangt, kunnen zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersschommelingen, waardoor je beleggingsrendement wordt beïnvloed. De genoemde prestatiecijfers hebben betrekking op het verleden en prestaties uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige prestaties en zijn geen betrouwbare leidraad voor toekomstige prestaties. Elke beslissing om in een beleggingsfonds en/of ETF’s te beleggen moet altijd gebaseerd zijn op de details in de Prospectus en het Key Investor Information Document (KID), die verkrijgbaar zijn bij MeDirect Bank (Malta) plc.

MeDirect Bank (Malta) plc, geregistreerd onder ondernemingsnummer C34125, MeDirect heeft een vergunning van de Malta Financial Services Authority om bankactiviteiten uit te oefenen conform de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).

Geplaatst in Blogs
3 okt. 2024