Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Curtailment: help netcongestie voorkomen

Er is in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in zonne- en windparken. Dit is een goede ontwikkeling, aangezien we zo steeds meer duurzame energie kunnen opwekken. Hiermee worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Echter, is het elektriciteitsnet nog niet helemaal ingericht op deze nieuwe toename van energieopwekking. Hierdoor kan er een onbalans op het elektriciteitsnet ontstaan. Dit kan leiden tot storingen, omdat de opgewekte stroom niet effectief kan worden gedistribueerd. Eén van de oplossingen hiervoor is curtailment. Lees hier meer over in dit artikel.

Curtailment: wat is het?

Curtailment is het beperken of volledig stopzetten van het opwekken van elektriciteit uit zonne- of windparken. Dit gebeurt op momenten dat er te veel elektriciteit aan het net wordt toegevoegd. Ook wel bekend als piekmomenten. Dit is vaak op momenten dat het veel waait of op dagen met veel zonlicht. Door op deze momenten curtailment toe te passen wordt het elektriciteitsnet beter in balans gehouden en wordt congestie op het net verminderd. 

Waarom curtailment toepassen?

Het toepassen van curtailment heeft meerdere voordelen. Eén van de redenen om dit toe te passen is om overbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen. Overbelasting op het elektriciteitsnet kan zorgen voor een file, ook wel bekend als congestie. Hierdoor functioneert het net minder goed.

Verder kan een overschot aan duurzame energie op het elektriciteitsnet zorgen voor negatieve prijzen. In plaats van dat het geld oplevert, moeten producenten dan betalen om hun stroom aan het net te leveren. Aangezien dit ten koste van het rendement gaat, wordt het minder aantrekkelijk om te blijven investeren in het opwekken van groene stroom. Het gevolg hiervan is een vertraging van de energietransitie.

Het toepassen van curtailment is dus van groot belang om het elektriciteitsnet in balans te houden en ervoor te zorgen dat het opwekken van groene stroom rendabel blijft voor de producenten.

Curtailment in de toekomst

Curtailment zal op de korte als lange termijn een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Deze toepassing heeft namelijk vele voordelen. Op de korte termijn helpt het om het elektriciteitsnet in balans te houden en congestie te verminderen. In de toekomst zal het nog steeds gebruikt worden, alleen zal het gebruik van deze toepassing afnemen. De voornaamste reden hiervoor is dat er in de toekomst steeds meer mogelijkheden komen om grote hoeveelheden stroom op te slaan. 

Zijn er alternatieven?

Het antwoord is ja. Een alternatief  voor curtailment is het opslaan van opgewekte energie in Battery Energy Storage Systems (BESS). Deze toepassing werkt hetzelfde als een thuisbatterij, alleen hebben deze batterijen meer opslagcapaciteit. Een overschot van energie kan hierin worden opgeslagen om op een later moment weer gebruikt te worden. Op dit moment zijn de BESS nog erg prijzig, waardoor het nog niet voordelig is om met deze toepassing stroom op te slaan. In de toekomst zal het voordeliger worden om grotere hoeveelheden stroom op te slaan.

Rol van curtailment in de energietransitie

Naast dat curtailment goed is voor de portemonnee, speelt het een belangrijke rol in de energietransitie. We moeten namelijk blijven investeren in het opwekken van duurzame energie. Door curtailment toe te passen, zorgen we dat het net goed in balans blijft. Hiermee kunnen we de stabiliteit van het elektriciteitsnet waarborgen en de overgang naar een duurzamer energiesysteem ondersteunen.

Geplaatst in Blogs
14 okt. 2024