Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Circulair ondernemen: een duurzame toekomst voor organisaties

Hoewel duurzaamheid al langer een maatschappelijk thema is, wordt circulair ondernemen nu belangrijker dan ooit. Wetgeving en bewustwording vragen van bedrijven dat zij overschakelen naar duurzamere processen. Maar wat houdt circulair ondernemen precies in en wat zijn de voordelen? Hier leest u meer over de kernprincipes en praktische tips om ermee aan de slag te gaan.

Wat is circulair ondernemen?

Circulair ondernemen gaat uit van een gesloten kringloop waarin materialen en producten zo lang mogelijk in gebruik blijven. Door te hergebruiken, repareren en recyclen wordt afval verminderd en worden grondstoffen efficiënter ingezet. Dit betekent samenwerken met partners in de keten en kritisch kijken naar processen om hulpbronnen optimaal in te zetten.

De voordelen van circulair ondernemen

Het overstappen naar een circulaire manier van zakendoen biedt organisaties tal van voordelen, waaronder:

  • Nieuwe klanten bereiken
    De vraag naar duurzame producten en diensten groeit. Bedrijven die voldoen aan duurzaamheidsnormen trekken vaker zakelijke klanten aan die duurzame inkoopcriteria hanteren, zoals volgens de gids van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Zeker als deze klanten exclusief zakendoen met gecertificeerde organisaties.
  • Lagere kosten
    Hoewel omschakelen naar circulaire processen een eenmalige investering vraagt, wegen deze kosten op tegen de financiële voordelen op de lange termijn. Neem bijvoorbeeld de winst die geboekt kan worden met energie-efficiënte maatregelen zoals zonnepanelen of de lagere kosten door afvalreductie.
  • Reputatieversterking
    Consumenten kijken steeds kritischer naar de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. Kies daarom voor circulaire oplossingen en bouw aan een positief, milieubewust imago.
  • Voldoen aan (toekomstige) wetgeving
    Overheden stellen strengere duurzaamheidseisen en organisaties die nu al circulair werken, lopen voorop bij het naleven van deze regelgeving.

Circulair ondernemen in de praktijk

Hoe zet een organisatie stappen in de richting van circulariteit? Hier zijn enkele praktische tips:

  • Herontwerp processen en producten
    Denk na over hoe uw producten eenvoudiger te recyclen of te repareren zijn. Dit kan de levensduur verlengen en afval verminderen.
  • Werk samen met partners
    Zoek zakelijke relaties die eveneens circulair ondernemen om gezamenlijk een duurzame keten op te bouwen.
  • Bewustwording stimuleren
    Medewerkers spelen een sleutelrol bij de overgang naar meer duurzaamheid. Zorg dat zij begrijpen waarom circulariteit belangrijk is en wat hun bijdrage hierin kan zijn.
  • Optimaliseer energiegebruik
    Kijk naar manieren om energiestromen te verduurzamen, bijvoorbeeld door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen of door energie-efficiëntie te verbeteren.

Certificeringen en audits voor een circulaire economie

De overstap naar circulair ondernemen kan uitdagend lijken. Toch zijn er manieren om deze transitie te ondersteunen. Het behalen van certificeringen kan een significante meerwaarde zijn. Met een certificaat bewijst een organisatie aan klanten en stakeholders dat zij daadwerkelijk duurzaam te werk gaat. Meer weten? Voor details over audits en certificeringen kunt u terecht bij gespecialiseerde instanties zoals DEKRA.

Geplaatst in Blogs
3 jan. 2025